Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Ženy k plotně nebo do politiky

Proč nejde víc žen do politiky? Takovou otázku si položili v dnešním poledním Radiožurnálu a hned si pro odpověď zavolali ministru Kocábovi. No a ten zas perlil a perlil... Přitom důvody tohoto jevu jsou, dle mého názoru, docela prosté.

Tento pan ministr lidských práv, který proslul nevšední podporou jistému etniku a lidem, kteří se odmítají přizpůsobit normálnímu běžnému životu (=squateři), se dnes ve veřejnoprávním médiu rozpovídal o svém nejnovějším nápadu: uzákonit povinných 30% žen na každé volební kandidátce! No jistě, nejlepší, jak něčemu pomoci, je vyrobit na to zákon! (= IRONIE :o))

Já to tedy panu Kocábovi vysvětlím i bez zákona, proč že se české ženy nehrnou do politiky, ač by tam jistě byly k užitku: no protože většina takových v politice "použitelných" žen je velice praktických a dá přednost čemukoliv smysluplnějšímu, než jsou sáhodlouhé schůze, zákulisní dohody se všemi proti všem, intrikaření a další doprovodné jevy politického života, které jsou tím silnější, čím má dotyčná strana více voličských prefencí. Nemluvě o tom, že buranský názor "baba patří k plotně" je pořád živý i mezi docela vzdělanými muži (koneckonců i mě tady v diskusích občas nějaký naprdnutý čtenář pošle vařit :o)), takže boj o místo na politickém slunci je pro ženy obvykle složitější i z dalších důvodů (pomíjím nyní "druhou směnu" doma - aby se žena mohla jakkoliv "veřejně aktivizovat", musí mít nejprve doma naklizeno a navařeno, atd. atd.).

Vím, o čem mluvím - letos jsem zkusila na vlastní kůži politickou praxi. Ve svém věku a po několika zásadních životních zkušenostech, mnoha letech docela úspěšného podnikání, jsem prostě nabyla dojmu, že nastal čas, kdy chci NĚCO ovlivnit a mohu být ještě prospěšnější společnosti. Už po 4 měsících jsem ovšem pochopila, že politika opravdu není pro mě - ve stručnosti bych to prostě popsala tak, že radši něco dělám, než o tom kecám.
Nevyhovovaly mi nekonečné schůze dlouho do noci a o víkendech, na nichž se stokrát omílaly věci, které (podle mě) šlo vyřešit mnohem rychleji. Ale třeba to opravdu nešlo, třeba za ten pocit může jen moje povaha, která mě pořád nutí věci řešit teď hned nejpozději zítra :o)

A v tom bude onen zakopaný pes, pane Kocábe a další, kdo byste si možná i přáli více žen do politiky (fakt byste chtěli pustit ženy do svých výsostných vod? Nebo je to ten drobný pokus o vylepšení image po těch zpatlaných akcích kolem sociálních dávek a vybydlených domů..?).

Uzákonit povinnost určitého počtu žen v politice se mi zkrátka jeví jako holý nesmysl. Stačí se podívat na nejsilnější levicovou stranu, jak jí činí problém naplnit tuhle povinnost danou stanovami. Vždyť to byl úplný cirkus na pokračování - jak pořád nemohli zvolit místopředsedkyni, kterou zvolit museli...

Řešení?
Stačí, když muži (všichni nebo aspoň drtivá většina) začnou vnímat ženy jako právoplatné partnery (v práci a politice - teď neřeším partnerské vztahy milostné) a především ženy se tak začnou samy chovat! Osobně jsem totiž ve svém životě nezažila situaci, že bych se cítila "diskriminována" proto, že nejsem chlap. Možná je to i tím, že mi vůbec ani nepřišlo na mysl pochybnovat, zda jsem "méně kvalitní" reportérka či moderátorka, než mužský kolega. Prostě buď natočím dobrou repku, nebo ne; buď dobře provedu pořadem, nebo ne. Ale profesionalita výkonu určitě nezávisí na pohlaví.

Každopádně - nařízením shora se tohle určitě samo nevyřeší.

Autor: Kateřina Kašparová | středa 7.10.2009 15:07 | karma článku: 25,32 | přečteno: 2179x
  • Další články autora

Kateřina Kašparová

A až všechno zakážeme, bude úplně nejlíp

Tohle mi vážně vyrazilo dech – s posledním listopadovým dnem skončil největší poker room v Praze. Rozhodnutí, které naprosto postrádá veškerou možnou logiku. I drsní chlapi posmutněli...

1.12.2015 v 12:02 | Karma: 46,90 | Přečteno: 50593x | Diskuse| Sport

Kateřina Kašparová

Víte, co je Jágr v kabátku?

„Co ti mám povídat, mám Jágra v kabátku, hned na flopu jsem trefenej tupýrem, tak to tam kejchnu, frajer to pošle s květnem, a dopajdá mu tam kožak na štráse?!“ To není odposlech z blázince, ale od pokerového stolu. Nevěříte?

24.11.2015 v 16:06 | Karma: 22,74 | Přečteno: 3300x | Diskuse| Sport

Kateřina Kašparová

Neschopní vpřed!

Česká eurokomisařka Věra Jourová dostala nápad – chce, aby EU nařídila i soukromým firmám povinné zastoupení žen ve vedení. To mě coby ženu přímo nebetyčně uráží!

2.11.2015 v 18:39 | Karma: 43,27 | Přečteno: 4394x | Diskuse| Politika

Kateřina Kašparová

Největší bordel - Česká pošta!

Myslíte si, že když pošlete dopis nebo jinou zásilku DOPORUČENĚ, že ji opravdu obdrží ten správný adresát? Pak jste hluboce naivní - jako jsem byla do dnešního dne i já...

24.9.2015 v 14:26 | Karma: 38,39 | Přečteno: 4638x | Diskuse| Ostatní

Kateřina Kašparová

Proč se poker hodí pro život

Když někde řeknu, že hraju poker, obvyklá reakce (u člověka, který tuhle hru viděl tak maximálně v americkém filmu) je udivené povytažení obočí, miliony otazníků v očích a překvapený pohled, který říká:

5.7.2015 v 17:36 | Karma: 16,92 | Přečteno: 681x | Diskuse| Sport
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Izraelský ministr Ben Gvir měl nehodu, auto po nárazu skončilo na střeše

26. dubna 2024  19:04

Izraelský ministr národní bezpečnosti Itamar Ben Gvir měl autonehodu ve městě Ramla ve středu země....

EU se od zemí jako Česko naučila hodně o Kremlu i Putinovi, řekla Leyenová

26. dubna 2024  18:09,  aktualizováno  18:29

Díky hořkým zkušenostem, které mají země ze středu a východu Evropy se Sovětským svazem, se...

Zkusil unést hocha ze školky, vydával se za jeho matku. Mladík dostal rok vězení

26. dubna 2024  18:16

Nejprve telefonicky a poté i osobně se čtyřiadvacetiletý muž snažil vynutit si vydání chlapce z...

Po havárii na koloběžce skončil v řece, bezvládného muže museli oživovat

26. dubna 2024  17:24

Bezvládného muže vytahovali krátce po čtvrteční půlnoci policisté z řeky Svitavy v brněnských...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

  • Počet článků 79
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4878x
Novinářka (Český rozhlas - st. Praha a Radiožurnál 90-93, TV Nova 94-98). Od r. 98 podnikám (mediální tréninky a poradenství). Od r. 1990 pomáhám opuštěným a týraným zvířatům (vedu Kočičí Azyl CZ). Od června 2012 vydávám časopis HAF & MŇAU - měsíčník pro všechny milovníky a majitele psů a koček.