Umřeli zbytečně

Ve zprávách bylo, že firma (Nowaco) stahuje lasagne (kde je nedeklarované koňské maso) a nechá je zlikvidovat. Rozhodně nehodlám jíst koně, ale takhle zbytečně plýtvat životy se mi hnusí snad ještě víc... Takových zvířat umřelo naprosto zbytečně!

Nějak mi to hlava nebere - to nešlo udělat přelepky, že to obsahuje x% koniny? Vždyť je spousta lidí, kteří by si to rádi koupili a snědli! To se to musí zlikvidovat? "Jde o princip a lidi chtějí mít za své peníze to, co si zaplatili…" přečetla jsem si v jedné diskusi k článku na toto téma. To už se fakt měří všechno jen penězi?  Nikomu nevadí, že kvůli oné zmrzlé hmotě v krabičce musely umřít zástupy krav a koní - navíc naprosto zbytečně?! Pochopit by se to dalo, kdyby se zjistilo, že je to jídlo závadné či jinak nebezpečné. Ale o tom nepadlo ani slovo.

Nejsem vegetarián, ale čím dál méně jím maso. Jednak mi prostě (odjakživa) moc nechutná, ale hlavně - nějak nemám chuť ho kupovat po shlédnutí neskutečně krutých záběrů z jatek a přečtení mnoha reportáží. To, co se tam odehrává, to je prostě HORROR! Zvířata nejsou hloupá (jak si mnozí dvounožci myslí) - ona vědí, že jdou na smrt a bojí se, naprosto šíleně a panicky se bojí (kdo by taky chtěl odejít ze života předčasně). Mnohá i pláčou - prasata, telata...(!!!) - to už bylo mockrát prokázáno a dokázáno - záběry, fotkami. "Když přijel kamion s kůzlaty, znělo to úplně jako když brečí malé děti", popisovala např. pracovnice jatek v jednom článku.

Chápu lidi, kteří maso jíst chtějí a zcela chápu, že ona "jateční" zvířata jsou chována výlučně proto, aby na jatkách a následně na našich talířích skončila. Nechápu ale, proč to nejde všechno řešit nějakou LIDŠTĚJŠÍ formou? Aby ona zvířata (= naše potrava) žila a zemřela (pro nás) aspoň trochu důstojně? Bez šílených stresů, bolesti a nekonečného strachu? Líbila se mi kdysi TV reportáž o řezníkovi, který dobytek zabíjel humánně - takové maso, mimochodem, také mnohem lépe chutná, když zvíře odchází z tohoto světa v klidu a bez stresu.

A tohle všechno se mi vybavilo při poslechu zprávy, že veškeré tyto výrobky jdou okamžitě do kafilerie a budou zlikvidovány. Ten, kdo to rozhodl, nejspíš ani na vteřinu nepomyslel na to všechno, co výrobě osočených krabiček s jídlem předcházelo.

"Jsou to JEN zvířata, jsou tady pro nás - naši zábavu, potravu, oblečení..., my jsme páni tvorstva!" Tak nějak argumentují lidé, kteří se považují za něco víc (či spíše nejvíc), kteří nerespektují (spíše to vůbec netuší), že i zvíře má své pocity a rozumí spoustě věcí mnohem lépe, než si tito nadutci vůbec dokážou představit. Můj názor je ten, že kdo se takto vyvyšuje nad zvířata, má ve skutečnosti mnohem menší hodnotu, než ona. Zvířata (narozdíl od lidí) žijí v respektu - k silnějšímu, chytřejšímu, dodržují pravidla přírody. Máme se od nich v mnohém hodně co učit!

PS: Kdo mi hodlá v diskusi radit, že se mám starat o potřebné lidi nebo děti atd. v první řadě, a ne o zvířata (poslouchám to už přes 20 let, tak s tím rovnou předem počítám :)), ten nechť sám především namísto planých řečí přiloží ruku k dílu a pomůže jim. Každý pomáhejme tam, kde to považujeme za nutné. Já zvolila ty, kterým to my lidi děláme stále těžší - zvířata.

Autor: Kateřina Kašparová | čtvrtek 21.2.2013 9:44 | karma článku: 25,12 | přečteno: 1612x
  • Další články autora

Kateřina Kašparová

Neschopní vpřed!

2.11.2015 v 18:39 | Karma: 43,27

Kateřina Kašparová

Poker: ženy vs. muži

17.1.2015 v 17:50 | Karma: 11,79

Kateřina Kašparová

Co mě baví na pokeru

30.11.2014 v 14:01 | Karma: 13,51

Kateřina Kašparová

Ne/jsem zločinec!

9.1.2012 v 18:14 | Karma: 18,06

Kateřina Kašparová

Poker není hazard

30.11.2011 v 15:41 | Karma: 24,24

Kateřina Kašparová

Povedený buličí tábor

3.8.2010 v 22:11 | Karma: 14,61
  • Počet článků 79
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4878x
Novinářka (Český rozhlas - st. Praha a Radiožurnál 90-93, TV Nova 94-98). Od r. 98 podnikám (mediální tréninky a poradenství). Od r. 1990 pomáhám opuštěným a týraným zvířatům (vedu Kočičí Azyl CZ). Od června 2012 vydávám časopis HAF & MŇAU - měsíčník pro všechny milovníky a majitele psů a koček.