Kateřina Kašparová

Poker není hazard

30. 11. 2011 15:41:56
Pro neználky je to záhadou obestřený hazard, kterému holdují podivíni riskující své majetky, pro ty, kdo aspoň jednou v životě drželi příslušné karty v ruce, je to vzrušující zábava, relax či (v ideálním případě) zajímavý přivýděl

Proč zrovna spravedlivá? Protože k turnajovému stolu přicházíme všichni s naprosto rovnocennými podmínkami: platíme stejný buy-in (startovné), nikdo z nás nijak neovlivní, jaké karty dostane - a může být s dealerem (krupiérem) sebevětší kamarád, je úplně jedno, jestli na sobě máte značkové super hadry, nebo to nejobyčejnější triko... V pokeru neexistuje protekce ani jiné zvýhodnění, které lze "zařídit" přes kamarádšofty, úplatky apod.

Co každopádně ovlivnit lze, je další vývoj - jak s přidělenými kartami naložíte. Poker není jen o štěstí - jak obvykle smýšlejí ti, kdo tuto hru zahlédli maximálně ve filmu. Naopak: štěstí je spíše menšinovou přísadou celého barvitého mixu toho, co je potřeba pro úspěch v pokeru. Je to hlavně o dovednostech - o schopnosti přemýšlet, kombinovat, umění odhadnout protihráče... Čím déle poker hraji, tím více se utvrzuji v tom, že úspěch tkví velkou měrou v trpělivosti - umět si počkat na opravdu dobrou kartu a dokázat zahodit třeba i skvělou kartu, když už chybí jen pár míst do placených pozic. Jsem na sebe hodně pyšná, že jsem takhle dokázala zahodit i (jinak velmi silnou) kombinaci AK v barvě - a byl to výborný tah, když následná hra ukázala, že bych vypadla jen těsně před placenými místy. I pan Staszko po svém grandiózním úspěchu v Las Vegas říkal, že několik hodin jen zahazoval (byly to desítky hand) - a hodně by mě zajímalo, co to bylo za karty (snad se mi někdy poštěstí si o tom s ním popovídat :o).

Přímo ukázkově jsem si před pár dny naběhla s AQ proti třem osmičkám... ale byla to čistě moje chyba (nikoliv hříčka náhody), když jsem nesprávně vyhodnotila situaci na stole, vsadila příliš málo, a "dovolila" tak nechat big blind ve hře s jeho "plívou" 6-8, načež na stůl přišly dvě osmy a big blind už jen pobaveně dorovnával moje stále vyšší sázky :o)

Samozřejmě, občas rozhodne "vyšší moc" - zrovna včera jsem prohrála all-in s AA v ruce proti hráči s 10-10, když mu na river dorazila třetí desítka... Přestože to bylo samozřejmě k vzteku, bylo to ještě docela fér - oproti situacím, kdy s AA dáte all-in, všichni zahodí a "callne" vám to šílenec s 2-7, aby mu pak následně na stůl přišla trojice... Tohle samozřejmě neovlivníte - na druhou stranu vás ale přece nikdo nenutí vsadit všechno! Rozhodnutí je prostě na každém hráči. A není náhodou, že mezi pokerovými hráči (zejména těmi úspěšnými) je spousta hráčů šachů! Což se např. o ruletě říci nedá... Ta mě ostatně nelákala nikdy - protože tam je člověk odkázaný jen na dílo náhody. Navíc - při ruletě hrajete vždy jen proti kasinu (a to vždycky vyhraje, jak známo). Kdežto poker hrajete s živými lidmi a z nich vždycky někdo vyhraje. Jdete na turnaj proti dalším třeba 100 lidem a je jasné, že minimálně 10 z vás vyhraje peníze (proč byste to neměli být zrovna vy? :o) To je ten zásadní rozdíl mezi např. ruletou a pokerem - v ruletě nikdy není záruka, že hráči vyhrají, kdežto v pokeru každou hru někdo vyhraje. Proto nemá poker co dělat mezi hazardními hrami.

Kdyby poker byl JEN o štěstí, těžko by existovali úspěšní a uznávaní borci, těžko by někdo zopakoval své vítězství na WSOP apod., natož vícekrát. Ostatně i již zmíněný p. Staszko (omlouvám se, že ho stále zmiňuji, ale v současné době není v ČR lepší příklad) má za sebou již řadu dobře placených úspěchů a rozhodně to nebyly jen samé náhody a štěstí.

Je proto naprostý nesmysl, aby poker byl zařazen mezi hazardní hry, jak to předpokládá novela loterijního zákona. Pevně doufám, že se podaří tuto pitomost napravit a budeme se moci my, normální lidi, beztrestně dál bavit po svém. Upřímně vzato se mi příčí už jen myšlenka, že stát za někoho rozhoduje, jestli smí hrát o své vlastní peníze. Je přece každého věc, co se svým majetkem udělá, ne? Naopak by měl mít stát radost, že dostane svůj nezasloužený díl na daních (od výherce). A jestli je někdo tak hloupý, že prohraje (jakkoliv) celý svůj majetek, nějakým zákonem z něj stát stejně chytřejšího neudělá.

 

 

Autor: Kateřina Kašparová | karma: 24.09 | přečteno: 2449 ×
Poslední články autora