Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

EU prostě jde uspořádat i jinak!

Jen co se objevily první pochybnosti o tom, zda je Lisabonská smlouva opravdu tak výhodná, jak se nám snaží nabulíkovat současná vládní garnitura, vynořily se jako protiargumenty výkřiky typu "lepší EU, než do područí Ruska" apod. nesmysly.

Abychom jen nekritizovali (teď mluvím za Stranu svobodných občanů - Svobodní.cz) EU a Lisabonskou smlouvu, navrhli jsme pár tezí nového evropského uspořádání a již ve středu rozeslali do všech možných i nemožných médií po celé ČR návrh EVROPSKÉ DOHODY. Je to velice zajímavý a chytrý materiál, inspirovaný britským deníkem Daily Telegraph (celý je ZDE: http://svobodni.cz/files/docs/EVROPSKÁ_DOHODA(1).pdf).

Že se to neobjeví hned na titulních stranách všech hlavních novin, to mi bylo jasné, na to jsem byla příliš dlouho v médiích a tuším, jak se "hrnou" na to, informovat o čerstvě vzniklé straně. Nijak si nestěžuji, naopak, z každé zmínky mám radost, protože na to, jak existujeme krátce (2 měsíce), si vážně myslím, že jsme se v médiích už docela i objevili (kdo nevěří, může se kouknout do rubriky MÉDIA - NAPSALI O NÁS na našem webu, konkrétně zde: http://svobodni.cz/aboutUs.aspx). Že ale nebude nikde ani SEBEMENŠÍ zmínka, to mě, musím se přiznat, docela zaskočilo.

Jak už jsem zmínila, kritizovat opravdu dokáže každý, to je snadné (a takových euroskeptických stran a uskupení je skutečně víc, v tom nejsme sami), ovšem navrhnout něco konstruktivního, to už vyžaduje jisté úsilí (a v tom rozhodně jsme zatím jediní). Právě proto mě ono mlčení o konstruktivním návrhu docela upřímně překvapilo. Banalitám (dost nepodstatným pro praktický život občana) typu, jak socialisté nejsou schopni zvolit místopředsedkyni, byl věnován prostor snad až nadměrný. Ale o konkrétním návrhu na řešení naší společné budoucnosti nikde ani písmenko? To mi hlava vážně nebere... no, třeba jsem to jen někde přehlédla (jsem totiž rozený optimista :o)).

Dnes jsme celý den četli v centru Prahy na náměstí Republiky (místo jsme nezvolili náhodně :o) Lisabonskou smlouvu. Přišel nás osobně podpořit a do čtení se zapojil i nejbližší spolupracovník prezidenta Václava Klause Ladislav Jakl (článek je na Idnes ZDE: http://zpravy.idnes.cz/s-hlasovanim-o-lisabonu-nespechejme-radi-zahradil-senatorum-pls-/domaci.asp?c=A090419_145018_domaci_adb). "Je mi velkou ctí zúčastnit se tohoto vzdělávání národa, protože až když si to všechno přečteme, zjistíme, jak to s námi v Bruselu myslí dobře," prohlásil před svým vstupem Jakl.

Poté, co přečetl několik stran nesrozumitelného tlustospisu, ještě na adresu LS Jakl dodal:
„Zadání v Laekenské deklaraci bylo: přesně a jednoduše vymezit hranice, za kterou integrace už dále nemůže jít nějakým plíživým nenápadným způsobem, bez jakéhokoliv mandátu. Konvent toto zadání nesplnil a udělal přesný opak. Pak je zde možná i úmysl - protože v takto nepřehledném dokumentu se nejvíc daří skupinovým a lobbyistickým zájmům. Je nepochybné, že kromě politických cílů má tato nová kvalita budoucí evropské integrace ještě jeden důvod. Je totiž v rukou významných evropských lobbyistických zájmových skupin, které právě jedině tímto způsobem - utuženou centralizovanou Evropskou unií - jsou schopny dosahovat svých zájmů! Zatímco pokud by EU zůstala mezinárodní organizací, sdružující samostatné suverénní státy, museli by v každém státě své lobbyistické zájmy vybojovávat zvlášť. Což by bylo komplikovanější a dražší, pochopitelně. Z Bruselu to mají jednodušší, tam už mají svůj mechanismus, svůj dobře fungující stroj, který má Lisabonská smlouva ještě víc promazat." Myslím, že v tomto krátkém odstavci je asi řečeno vše.

Pozn. CO JE LAEKENSKÁ DEKLARACE (o níž mluvil pan Jakl):
Evropská rada přijala na zasedání v Laekenu 15. prosince 2001 „Deklaraci o budoucnosti Evropy", zvanou též „Laekenská deklarace", podle níž se EU zavazuje, že se stane demokratičtější, průhlednější a efektivnější.

Několik stran krkolomného textu si mimochodem přišel veřejně přečíst také muzikant Ondřej Hejma, který svůj výstup pojal s humorem jemu vlastním. Poté strávil, podobně jako Jakl, asi hodinu v družné debatě s občany a zástupci Svobodných.

Prostě, EU opravdu MÁ alternativu - nebo chcete-li jinými slovy, jde to prostě uspořádat i JINAK a pro nás, malou ČR, mnohem výhodněji! Opravdu nechápu, proč nám stále mnozí (vysoce postavení) nechtějí přiznat, že Lisabonská smlouva nás vrhne do područí větších evropských států, že nás zbaví v mnohém suverenity, že prostě není tak výhodná, jak se nám dosud snaží nabulíkovat...?

Během toho našeho dnešního čtení se vystřídalo v cca 140 vstupech přes 30 řečníků (naši kandidáti do europarlamentu a členové vedení strany se střídali vícekrát). Přesto se nám za téměř 12 hodin nepodařilo LS přečíst ani z poloviny. Takže v tom budeme pokračovat v krajích po celé ČR. Snad nakonec dostanou rozum i senátoři a nebudou pro ten nesmysl hlasovat.

Autor: Kateřina Kašparová | neděle 19.4.2009 23:15 | karma článku: 21,62 | přečteno: 1820x
  • Další články autora

Kateřina Kašparová

A až všechno zakážeme, bude úplně nejlíp

Tohle mi vážně vyrazilo dech – s posledním listopadovým dnem skončil největší poker room v Praze. Rozhodnutí, které naprosto postrádá veškerou možnou logiku. I drsní chlapi posmutněli...

1.12.2015 v 12:02 | Karma: 46,90 | Přečteno: 50593x | Diskuse| Sport

Kateřina Kašparová

Víte, co je Jágr v kabátku?

„Co ti mám povídat, mám Jágra v kabátku, hned na flopu jsem trefenej tupýrem, tak to tam kejchnu, frajer to pošle s květnem, a dopajdá mu tam kožak na štráse?!“ To není odposlech z blázince, ale od pokerového stolu. Nevěříte?

24.11.2015 v 16:06 | Karma: 22,74 | Přečteno: 3300x | Diskuse| Sport

Kateřina Kašparová

Neschopní vpřed!

Česká eurokomisařka Věra Jourová dostala nápad – chce, aby EU nařídila i soukromým firmám povinné zastoupení žen ve vedení. To mě coby ženu přímo nebetyčně uráží!

2.11.2015 v 18:39 | Karma: 43,27 | Přečteno: 4394x | Diskuse| Politika

Kateřina Kašparová

Největší bordel - Česká pošta!

Myslíte si, že když pošlete dopis nebo jinou zásilku DOPORUČENĚ, že ji opravdu obdrží ten správný adresát? Pak jste hluboce naivní - jako jsem byla do dnešního dne i já...

24.9.2015 v 14:26 | Karma: 38,39 | Přečteno: 4638x | Diskuse| Ostatní

Kateřina Kašparová

Proč se poker hodí pro život

Když někde řeknu, že hraju poker, obvyklá reakce (u člověka, který tuhle hru viděl tak maximálně v americkém filmu) je udivené povytažení obočí, miliony otazníků v očích a překvapený pohled, který říká:

5.7.2015 v 17:36 | Karma: 16,92 | Přečteno: 681x | Diskuse| Sport
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident má absolutní imunitu. Trump zaměstnal Nejvyšší soud, věří v průtahy

25. dubna 2024  19:09

Nejvyšší soud USA se poprvé zabývá otázkou, zda mají bývalí prezidenti absolutní imunitu vůči...

Ázerbájdžán v Karabachu zboural arménskou vesnici, na místě staví mešitu

25. dubna 2024  18:55

Ázerbájdžán v jedné ze znovuzískaných vesnic v Náhorním Karabachu zbořil 200 let starý arménský...

Omezí dávky i povolení. Litva a Polsko pomohou Kyjevu s vracením branců

25. dubna 2024  18:12

Litva hodlá pomáhat ukrajinským úřadům s navracením ukrajinských mužů v branném věku. Ve čtvrtek to...

Spousta obětí střelby mohla být zachráněna, řekla matka Rakušanovi

25. dubna 2024  16:02,  aktualizováno  18:09

Na jednání výboru pro bezpečnost Sněmovny kvůli snaze opozičního ANO zřídit vyšetřovací komisi k...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 79
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4878x
Novinářka (Český rozhlas - st. Praha a Radiožurnál 90-93, TV Nova 94-98). Od r. 98 podnikám (mediální tréninky a poradenství). Od r. 1990 pomáhám opuštěným a týraným zvířatům (vedu Kočičí Azyl CZ). Od června 2012 vydávám časopis HAF & MŇAU - měsíčník pro všechny milovníky a majitele psů a koček.