Hysterie kolem "bojových psů"

19. 07. 2008 23:11:51
Argentinská doga se podhrabala pod plotem na sousedovic zahradu a napadla dva lidi. Starý pán dnes bohužel zemřel, jeho dcera je stále v nemocnici. A v diskusích pod články to opět vře výkřiky typu "zakažte bojová plemena" apod. nesmysly.

Proč nesmysly? Protože něco jako "bojové" plemeno vůbec neexistuje! To předně. Dále, jen to pár dní, co světoví odborníci po dlouhém bádání zveřejnili, že nejagresivnější ze všech psů je jezevčík, v těsném závěsu čivava... Až někde na 5. místě byl první "větší" pes - německý ovčák. Už si nepamatuji, zda doga - natož argentinská - byla vůbec v první desítce. Obávání pitbulové byli tuším někde kolem 7.- 8. místa nebo snad ještě dál?

Neználci v oblasti kynologie nechápou, že takový zákaz nejde dost dobře zrealizovat. Jednak už samotné určení KDO - která rasa - vlastně patří mezi "bojové", je nemožné. Tak např. můj bulík: budí respekt už jen svým zjevem (byť je to veskrze miláček miláčkovitý) a matky s dětmi obvykle ustupují, když se octnou na blízku. Marně říkám "pohlaďte si ho, je opravdu hodný. Držím ho pevně a podívejte, vrtí přátelsky ocáskem, miluje děti, zvířata a ženský...". Jen asi polovina uvěří a ostýchavě si ho špičkami prstů dotkne. Kdo to zkusí, zjistí, že je to vděčný přítula a následuje hromadné drbání všude možně - protože náš Billucha se nechává odrbávat moooooc rád :o) Taková setkání obvykle končí slovy "jééé to jsem nevěděla, že je tak roztomilej a milej, já se vždycky takovejch psů bála...". Pro rejpaly ještě dodám, že bych NIKDY Billa nenechala bez dozoru s dětmi, anebo na volno na veřejnosti, kde se může přihodit cokoliv a kdykoliv(!). Nikoliv proto, že by někomu záměrně ublížil (protože je to přece "děsně zlá a nebezpečná stvůra"), ale proto, že třeba z radosti skočí na malé dítko a nechtěně ho povalí - při svých 30 kg může mít i tento "hravý" úmysl velmi nepěkné následky.

Co ale považuji za zásadní, je ukazovat dětem, jak správně k cizímu psovi přistoupit, jak poznají, že je dobře naladěn, a co případně dělat, když tomu tak není. Zjišťuji, jak děti málo vědí, jak se k psům vlastně správně chovat a obávám se, že právě z toho pak pramení všechna ta neštěstí, způsobená psími zuby. Ale to přece mají řešit rodiče od malinka, a ne náhodně já, úplně cizí osoba, jíž není lhostejné, jak se cizímu dítěti formuje vztah ke zvířatům a potažmo odpovědnost za vlastní bezpečnost při kontaktu s nimi.

Málokdo třeba také ví, že např. u bullteriérů se u chovných psů a fen přísně dohlíží na povahu, že mimo tuto kontrolu jsou pouze odchovy "bez papírů". Především proto jsem si pořídila psa s PP. U štěňat od rodičů s PP, ale nechovných, už tato jistota není zdaleka 100%. Tohle by se podle mě mělo taky vědět - a neví. A mimochodem, před časem mi předseda českého klubu tohoto plemene řekl, že v ČR nebyl dosud zaznamenán JEDINÝ případ napadení člověka bullteriérem! Pitbulem ano, ale bullteriérem nikoliv. Takže to asi není pravé "bojové" plemeno...? A pokud si myslíte, že je, tak PROČ? Podle čeho to chcete určit?

Ještě pár slov k úmyslu "uzákonit podmínky držení bojových plemen". Když už připustím, že by se snad někdo dohodl na seznamu těchto plemen (ať už by byl více či méně nesmyslný), je mi zcela proti srsti, aby kdejaký ouřada (který třeba ani v životě psa sám neměl) rozhodoval, jestli si můžu pořídit bulíka, dogu, anebo radši kokra či pudla. Podle čeho by tak činil? Podle sympatií? A tolik oblíbené téma povinných psychotestů - proč je třeba nepodstupují všichni začínající řidiči? Vždyť auta za rok zabijí x-krát víc lidí, než nějací štěkající čtvernožci... To je ale demagogie, co? Je ovšem velmi podobná té, která volá po usměrnění chovu "bojových psů".

A pozor: rozhodně jsem PRO přísnější potrestání majitelů, pokud zjevně svojí nedbalostí zaviní, že pes je nevychovaný, agresivní, neposlouchá, pobíhá venku bez dozoru... Ale paušálně něco jen tak od stolu zakázat je prostě nesmysl! Ne všichni pejskaři jsme nezodpovědní, mnozí z nás své psy pečlivě cvičí a dohlížejí, aby naši miláčci svým chováním neobtěžovali své okolí.

Nemluvě o tom, že po takovém zákazu by stejně následovaly úspěšné pokusy chovat tyto psy více či méně nelegálně (čecháček si přece vždy dokáže sehnat, co potřebuje, že). Že zakázané ovoce chutná nejvíc, o tom netřeba jistě dlouho hovořit. Jenže. takovéto chovy zcela mimo kontrolu by podle mě byly mnohem rizikovější, protože by se v nich křížila zvířata mimo jakékoliv regule.

Je toho ještě moc, co mám k tomuto tématu na srdci, tak si to třeba ještě dopovíme v diskusi. Budu ráda, když vyjádříte svůj názor - a to nejen souhlasný, ale zkuste to prosím slušně, bez osobních invektiv. Ty nikam nevedou. Přeji všem hezký den - a slušným pejskařům zvlášť :o))

Autor: Kateřina Kašparová | sobota 19.7.2008 23:11 | karma článku: 40.26 | přečteno: 8464x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Ostatní

Ladislav Jakl

Dělají z nás ženy! Nebo jen hlupáky?

Jsme všichni obětmi tajemného spikleneckého experimentu, kdy pomocí přísad do potravin globální vládci nadělají z chlapů zženštilé hermafrodity, neschopné plodit děti?

28.3.2024 v 18:55 | Karma článku: 20.56 | Přečteno: 280 | Diskuse

Milan Šupa

Čerpejme sílu ke vzestupu z prožití reality Ducha

Myslím, tedy jsem! Tato slova jsou lež! Jsou omylem! Kdo je akceptuje, sází na falešnou kartu a promrhává svůj život. Ztotožňování vlastní jsoucnosti s rozumem a myslí je tou největší tragédií, která nás může postihnout.

28.3.2024 v 16:13 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 30 | Diskuse

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 23 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 15.12 | Přečteno: 286 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 19.56 | Přečteno: 501 | Diskuse
Počet článků 79 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 4878

Novinářka (Český rozhlas - st. Praha a Radiožurnál 90-93, TV Nova 94-98). Od r. 98 podnikám (mediální tréninky a poradenství). Od r. 1990 pomáhám opuštěným a týraným zvířatům (vedu Kočičí Azyl CZ). Od června 2012 vydávám časopis HAF & MŇAU - měsíčník pro všechny milovníky a majitele psů a koček.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...