Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

O dvou výjimečných ženách

V úterý 16. února 2010, jsme se navždy rozloučili s jednou z nejvýraznějších osobností z tzv. kočičího světa - s paní Štěpánkou Dmitrijevovou. Před měsícem nás rovněž navždy opustila další úžasná dáma, Maruška Škvařilová. S oběma končí určitá éra v "kočičím světě". Tímto chci na obě výjimečné ženy co nejuctivěji vzpomenout.

Stepank a kockaKatka K.

Kolegyněmi z útulků jsem byla požádána, abych na tom na dnešním pohřbu promluvila. Přináším zde plné znění mé řeči - a kdo jste obě dámy znali, prosím, vzpomeňte s námi... Zároveň jistě všichni pochopíte, že pod takto citlivým textem neotevřu diskusi - nepřipustím, aby nějaký duševní chudák znesvětil svou hloupostí památku těchto dvou výjimečných žen. Případné osobní vzkazy (nejlépe se vzpomínkou na Štěpánku či Marušku) na můj mail přivítám s radostí!

 

Milá Štěpánko,

v posledních pár dnech, kdy jsem se chystala na tuto smutnou chvíli, jsem díky setkání s jedním z Tvých nejbližších a nejmilejších lidí pochopila, že jsem znala jen jednu z částí tvé úžasné a složité osobnosti.

Mám tu velkou čest znát Tě bezmála 20 let. Pro mě jsi byla velmi silná, rozhodná a přímá. Poznala jsem Tě – jak jinak – než v kočičím útulku, kam jsem tehdy chodila a snažila jsem se být užitečná svým dílkem.

Od začátku jsi pro mě byla jednou z nejvýraznějších osobností. Byla jsi vždy velmi věcná, a vše, co jsi říkala a konala, vždy směřovalo ke konkrétnímu rozumnému řešení problémů opuštěných a týraných zvířat, jak o ně pečovat a jak jim co nejlépe pomoci. Za ty roky jsem byla účastníkem mnoha tuhých sporů v rámci spolku, kdy jsi pro mě vždy představovala ty nejrozumnější a nejpraktičtější názory.

V našich kočičích kruzích jsi už mnoho let doslova pojmem a získala sis za ty roky zasloužený respekt a úctu. Byla jsi doslova mistryně v odchytu – neexistovala na tomhle světě kočka, kterou Ty bys nechytla! A nutno otevřeně říci, že Tě respektovali i ti, kteří s Tebou mnohdy i zásadně nesouhlasili. To se opravdu nepovede každému.

Přiznávám, působila jsi, určitě nejen na mě, přísně a dá se říci až úsečně, svá slova jsi odměřovala jako na lékárnických vahách. Zahlédnout u Tebe úsměv, to byl zážitek na rok. Ale každé slovo, co jsi řekla, mělo váhu a smysl. I proto jsem si Tě od samého počátku velice vážila a moje úcta se s časem stále více prohlubovala – k tomu, jaký jsi člověk a co všechno jsi vykonala.

Vždy sis vše dokázala výborně zorganizovat. Je, a jistě nejen mně, záhadou, jak jsi to všechno stíhala. My, co jsme Tě poznali, jsme si jisti, žes nepromarnila snad ani vteřinu ze svého nesmírně užitečného života.

Díky Tvé neuvěřitelné vytíženosti jsme měly možnost poznat i Tvé profesní prostředí, kde jsi našla i řadu blízkých a oddaných přátel, kteří Ti byli oporou nejen v práci, ale i v ne zrovna idylickém osobním životě a pochopitelně i v onom kočičím světě, jež byl nedílnou součástí Tvého Já. Ani nespočítám, kolikrát jsme si právě před budovou Tvé práce předávaly z auta do auta přenosky s kočkami či krabice s krmením. Své práce ses ostatně nevzdala ani v momentu, kdy už Tě opravdu opouštěly síly. Neopustila jsi ani své kolegyně, ani kočky a snažila ses vše stíhat tak, jak jsi byla mnoho let zvyklá. Odmítala jsi zvolnit své neutuchající pracovní a životní tempo, a upřímně vzato, jsme i my, tvoje okolí, nechtěli připustit, že bys Ty snad něco nezvládla. Bohužel, krutá a zlá nemoc byla nakonec silnější. Všechny nás to moc překvapilo a zasáhlo.

A pak jsem – teprve vlastně až včera – poznala Tvou další stránku, jaká jsi byla v té první polovině svého života, kdy tě většina z nás ještě dávno neznala. Dívala jsem se na fotky mladinké holčiny ve věku 20 let a víc….a viděla jsem na nich atraktivní mladou dlouhovlasou dlouhonohou krásku. Prostě KOČKU!

Vypadáš na těch černobílých fotkách tak moc šťastně, usmíváš se tak zářivě, jak Tě opravdu neznám. Já a zřejmě jen málokdo tady v této síni.

„Štěpánka byla velmi dívčí, moc krásná a citlivá. Chodili jsme na jazz do klubů, na poezii, četli jsme knihy. Pracovala tehdy na letišti jako pozemní stewardka, sice jí nabízeli, aby šla lítat, ale neměla ambice dělat kariéru. Chtěla žít takový úplně normální život s rodinou, v klidu, v přírodě…“ vyprávěl mi včera o Tobě muž Tvého srdce, doslova první a poslední v Tvém životě. Ten, jehož jsi milovala tehdy, na prahu svého složitého života, a který se Ti nakonec vrátil až na jeho samotném sklonku. Kruh se uzavřel a Ty jsi mohla odejít šťastná. Za to se s Tebou velmi radujeme a aspoň trochu to zmírňuje naši bolest.

Už jako mladá holka jsi prý měla ráda přírodu a vše živé, z Prahy jsi, spolu se svou první velkou láskou, utíkala do milovaných Brdských lesů… Z jeho krásných slov o tobě i z přiložených fotek jsem pochopila, že jsi do života vstupovala s velkou důvěrou a rozzářeným úsměvem. Nelíbilo by se ti, kdybych tu teď nějak detailně pitvala tvé vztahy, tak to samozřejmě dělat nebudu. Zkrátka asi to tak osud chtěl, že ten první láskyplný vztah byl uměle překažen...

Bohužel jsi pak potkala nesprávného člověka, a ten Tě obrovsky zklamal, a tím zasadil krutou a nesmazatelnou ránu do Tvého srdce, a tím i dalšího života. Tvůj srdečný úsměv v podstatě zmrzl a Ty jsi veškeré své city věnovala právě zvířatům, která Tě tolik potřebovala. Možná to tak opravdu mělo být – že Tvé poslání tady na tom světě bylo především zachránit ty spousty nevinných životů, a to i na úkor vlastního osobního štěstí a nakonec i zdraví a života. To proto Ti možná nebylo dáno prožít příliš mnoho obyčejné lidské radosti a partnerské lásky. Nicméně věřím, že malí čtyřnozí tvorové Ti svou lásku a vděk dali znát měrou vrchovatou…

Snad proto se Ti životní oporou stala i další moc krásná bytost – paní Maruška Škvařilová. Byla Ti svým způsobem druhou matkou, velmi laskavou a chápavou, Ty jsi pro ni byla dcerou, kterou kdysi tragicky ztratila. Obě jste byly krásné, moudré a nesmírně obětavé.

Dovolte mi prosím, vážení smuteční hosté, spojit rozloučení s oběma těmito ženami v jedno – Maruška nás opustila pouhý měsíc před Štěpánkou a neměli jsme možnost ji takto společně vyprovodit.

Život tyto dvě úžasné ženy osudově spojil v nerozlučnou dvojici a krutá souhra osudu spojila vlastně i jejich odchod z tohoto světa – snad do lepšího, kdoví.

Když odejde někdo navždy, jeho blízcí zjistí, co všechno mu nestačili říct a bolí, je, jak moc by toho chtěli povědět.

Maruško a Štěpánko, s Vámi by to ale bylo dost složité – už Tě vidím, Štěpánko, jak by ses na mě užasle koukla svým přísným pohledem, kdybych Ti náhle začala děkovat za vše, co děláš pro zvířata v nouzi. Úplně to vidím – to gesto a raději bys směrovala hovor jinam a chtěla bys honem rychle vědět, kdy zase budu moci odvézt nějaké Tvoje divousy na venkov….

A Ty Maruško, by ses sice podívala o poznání vlídněji, ale přesto bys slova díků utnula ladným gestem dámy, že to je přece zcela normální a v pořádku, když celý život zachraňuješ další a další nevinné životy. Vzpomínáme všichni na Tvé elegantní způsoby, které nezapřely urozený původ, o němž jsi nám toho moc vyprávět nechtěla – se skromností sobě vlastní. Vzpomínáme na Tvou nádhernou jemou mluvu, poznamenanou lehkým přízvukem. Jak kouzelně jsi říkala KÓČKY…

Obě jste byly tak moc skromné a braly jste jako samozřejmost, že jste tak moc užitečné a prospěšné. Obě jste vytrvale a obětavě stavěly životy zvířat nad svoje zájmy, bez ohledu na problémy a komplikace. A to i ve vypjatých momentech, kdy už Vašemu vlastnímu zdraví docházely síly a bilo na poplach! Ano, obětovaly jste zdraví i život ve prospěch zdraví a života těch jiných tvorů – slabých, nemocných a tolik vám vděčných. Snad proto ani jedné z vás nebylo dáno prožít příliš šťastný osobní život – jen proto, abyste ho mohly takto cele věnovat právě těm, kteří Vás tak moc potřebovali!

Však také pevně věříme, že se tam nahoře – někde – potkáte se všemi těmi kočičkami a pejsky, které jste zachránily. A že jich jsou tam nekonečné zástupy… Že Vám tam jistě nachystali teplé pelíšky a budou tam o vás pečovat neméně láskyplně, jako jste to dopřály Vy jim tady na zemi, kde je potkal mnohdy krutý osud...

V Talmudu se praví velké moudro, používali jsme ho jako motto na našich umisťovacích výstavách a je současně i mým celoživotním heslem: "Kdo zachránil jeden život, zachránil svět!" V tom případě jste Vy dvě zachránily několik vesmírných galaxií…!

Také se říká, že každý je nahraditelný. U Vás dvou to ale určitě neplatí. S odchodem Vás končí určitá éra dění v té naši podivné kočičí branži. Pro mnoho z nás tímhle končí to pozitivní a ušlechtilé, co v ní bylo. Jsme vám nesmírně vděčni za vše, co jste vykonaly ve prospěch tohoto světa. Slibuji, že se budeme snažit v tom za Vás dál pokračovat!

Skláníme se před Vámi a nikdy na Vás nezapomeneme!

Autor: Kateřina Kašparová | úterý 16.2.2010 21:23 | karma článku: 29,72 | přečteno: 2555x
  • Další články autora

Kateřina Kašparová

A až všechno zakážeme, bude úplně nejlíp

Tohle mi vážně vyrazilo dech – s posledním listopadovým dnem skončil největší poker room v Praze. Rozhodnutí, které naprosto postrádá veškerou možnou logiku. I drsní chlapi posmutněli...

1.12.2015 v 12:02 | Karma: 46,90 | Přečteno: 50593x | Diskuse| Sport

Kateřina Kašparová

Víte, co je Jágr v kabátku?

„Co ti mám povídat, mám Jágra v kabátku, hned na flopu jsem trefenej tupýrem, tak to tam kejchnu, frajer to pošle s květnem, a dopajdá mu tam kožak na štráse?!“ To není odposlech z blázince, ale od pokerového stolu. Nevěříte?

24.11.2015 v 16:06 | Karma: 22,74 | Přečteno: 3300x | Diskuse| Sport

Kateřina Kašparová

Neschopní vpřed!

Česká eurokomisařka Věra Jourová dostala nápad – chce, aby EU nařídila i soukromým firmám povinné zastoupení žen ve vedení. To mě coby ženu přímo nebetyčně uráží!

2.11.2015 v 18:39 | Karma: 43,27 | Přečteno: 4394x | Diskuse| Politika

Kateřina Kašparová

Největší bordel - Česká pošta!

Myslíte si, že když pošlete dopis nebo jinou zásilku DOPORUČENĚ, že ji opravdu obdrží ten správný adresát? Pak jste hluboce naivní - jako jsem byla do dnešního dne i já...

24.9.2015 v 14:26 | Karma: 38,39 | Přečteno: 4638x | Diskuse| Ostatní

Kateřina Kašparová

Proč se poker hodí pro život

Když někde řeknu, že hraju poker, obvyklá reakce (u člověka, který tuhle hru viděl tak maximálně v americkém filmu) je udivené povytažení obočí, miliony otazníků v očích a překvapený pohled, který říká:

5.7.2015 v 17:36 | Karma: 16,92 | Přečteno: 681x | Diskuse| Sport

Kateřina Kašparová

Sdílením fakt rakovinu neporazíte

Facebookem letí další „hit“ – který se tváří jako velká charita, ale přitom jde o jedno velké NIC. A lidi sdílejí a sdílejí – a ještě si naivně myslí, že pomáhají.

28.3.2015 v 20:44 | Karma: 22,03 | Přečteno: 1264x | Diskuse| Ostatní

Kateřina Kašparová

Nerozměním vám, prohrál bych!

To se občas dozvíte, když si potřebujete během hry rozměnit žetony. A to není zdaleka všechno, co vás během večera může zaskočit nebo i pobavit – pokeroví hráči jsou totiž zřejmě ti nejpověrčivější lidi na světě.

10.3.2015 v 11:03 | Karma: 11,60 | Přečteno: 756x | Diskuse| Sport

Kateřina Kašparová

Poker: ženy vs. muži

„My na ně prostě nemáme,“ řekla mi jedna hráčka během pauzy v turnaji. Řešily jsme, že se nám ten večer zrovna nedaří. Měla na mysli to, že my ženské hráčky prostě nemáme na to přehrát chlapy.

17.1.2015 v 17:50 | Karma: 11,79 | Přečteno: 601x | Diskuse| Sport

Kateřina Kašparová

Zvu ústavní soudce na partičku pokeru

Tak se páni ústavní soudci zase předvedli - dospěli "moudře" k závěru, že poker je hazard. Hádám, že tuhle hru v životě nehráli a viděli ji maximálně ve filmovém, tradičně mafiánsky pojatém, provedení.

10.12.2014 v 17:21 | Karma: 25,68 | Přečteno: 1207x | Diskuse| Sport

Kateřina Kašparová

Co mě baví na pokeru

Že hned myslíte na peníze? Tak určitě... :) Výhry jsou samozřejmě nedílnou součástí té zábavnější stránky hry, ale o tom až za chvíli. Psychologie lidí – to je to, co mě na něm nejvíc baví. Prostě ráda pozoruju lidi – co dělají, j

30.11.2014 v 14:01 | Karma: 13,51 | Přečteno: 547x | Diskuse| Sport

Kateřina Kašparová

Co je vám do toho, kolik prohraju?

Pár ouřadů plus jeden ministr zas jednou dospěli k názoru, že jen oni vědí nejlíp, co máme dělat ve volném čase a především jak máme nakládat se svými penězi. Ministerstvo financí jen pár dní před volbami zveřejnilo návrh zákona o provozování sázkových her. Chce např. určovat počet kasin ve městě podle počtu obyvatel, zakázat automaty v hospodách a chystá spoustu dalších omezení lidí.

13.10.2014 v 15:00 | Karma: 45,33 | Přečteno: 24213x | Diskuse| Sport

Kateřina Kašparová

Jak děti v České televizi střílejí zvířata

Dvě děti ve věku asi 10-12 let (spíše už skoro slečny) stojí před parkem, kde běhají kočky, psi a létají ptáci. Obě děti drží pistole a míří na zvířata. Prásk! Zkrvavená kočka padá k zemi. Prásk! Mrtvý pták padá k zemi. Prásk - prásk - prásk! Další kočka umírá až po třetí ráně. Děti se srdečně smějí a střílejí dál na vše, co se před nimi jen pohne... To vše v budově veřejnoprávní České televize!!!

18.4.2013 v 20:15 | Karma: 46,40 | Přečteno: 18212x | Diskuse| Společnost

Kateřina Kašparová

Umřeli zbytečně

Ve zprávách bylo, že firma (Nowaco) stahuje lasagne (kde je nedeklarované koňské maso) a nechá je zlikvidovat. Rozhodně nehodlám jíst koně, ale takhle zbytečně plýtvat životy se mi hnusí snad ještě víc... Takových zvířat umřelo naprosto zbytečně!

21.2.2013 v 9:44 | Karma: 25,12 | Přečteno: 1612x | Diskuse| Společnost

Kateřina Kašparová

Ne/jsem zločinec!

Dnes jsem se zúčastnila protestního turnaje v pokeru v Praze. Cílem bylo dokázat, že nejde o hazard, ale dovednostní hru. Na místo dorazil i ministerský státní dozor a za značného zájmu médií na místě sepsal o akci zápis. Osobně mohu sloužit jako zářný příklad toho, že poker není hazard!

9.1.2012 v 18:14 | Karma: 18,06 | Přečteno: 1929x | Diskuse| Sport

Kateřina Kašparová

Jak jsem porazila Martina Staszka

Setkat se s druhým nejlepším hráčem pokeru na světě si přeje určitě každý fanda této hry. Mně se to povedlo včera, a to přímo na herním stole!

17.12.2011 v 13:46 | Karma: 15,11 | Přečteno: 1730x | Diskuse| Sport

Kateřina Kašparová

Poker není hazard

Pro neználky je to záhadou obestřený hazard, kterému holdují podivíni riskující své majetky, pro ty, kdo aspoň jednou v životě drželi příslušné karty v ruce, je to vzrušující zábava, relax či (v ideálním případě) zajímavý přivýděl

30.11.2011 v 15:41 | Karma: 24,24 | Přečteno: 2449x | Diskuse| Sport

Kateřina Kašparová

Nevíte prosím někdo, jak zrušit službu od O2?

Taková jednoduchá věc - potřebujete mobilní internet, tak si ho zřídíte. A když už ho nepotřebujete, službu zrušite. Pokud jste ovšem zákazníkem O2, nepočítejte s tím, že vás ze svých spárů pustí jen tak...

29.11.2011 v 12:38 | Karma: 26,81 | Přečteno: 4505x | Diskuse| Společnost

Kateřina Kašparová

Reakce na blog R.Pocha - tresty za Patrika a Natálii

Reaguji na blog nazvaný "Patrikovi nechtěli ohněm vyhladit rodinu, ale Natálce ano". Už jen proto, že autor nepovolil diskusi - bojí se snad nesouhlasných názorů?

22.3.2011 v 11:22 | Karma: 41,64 | Přečteno: 3708x | Diskuse| Společnost

Kateřina Kašparová

Přehlídka ztraceného času - za naše peníze

Nadávky, osočování, osobní urážky, obstrukce... takto stručně lze popsat dnešní Mimořádné zastupitelstvo Prahy 11. Připadala jsem si tam jako v Parlamentu - a to rozhodně nemyslím jako pochvalu, naopak!

7.2.2011 v 22:51 | Karma: 20,61 | Přečteno: 2822x | Diskuse| Politika

Kateřina Kašparová

Neumannová si z nás dělá srandu

Asi nejsem sama, koho nadzvedl dnešní článek na titulu Idnes, že by si lyžařka K. Neumannová ráda zopakovala pořádání sportovních akcí. Dělá si z nás všech legraci? Adekvátní výraz, který na to pasuje nejlépe, je příliš neslušný, takže zasáhla drobná autocenzura :o)

26.1.2011 v 17:59 | Karma: 48,89 | Přečteno: 33741x | Diskuse| Společnost
  • Počet článků 79
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4878x
Novinářka (Český rozhlas - st. Praha a Radiožurnál 90-93, TV Nova 94-98). Od r. 98 podnikám (mediální tréninky a poradenství). Od r. 1990 pomáhám opuštěným a týraným zvířatům (vedu Kočičí Azyl CZ). Od června 2012 vydávám časopis HAF & MŇAU - měsíčník pro všechny milovníky a majitele psů a koček.