Politici odtržení od života

29. 09. 2009 19:06:12
Stále více mám dojem, že "tam nahoře" snad sedí Marťani... Hádají se do krve o blbosti, které jsou nám, normálním lidem, úplně šumák. Ale to, co je naopak opravdu podstatné a zásadní pro většinu z nás, to pro změnu nepálí je. Řešení? Vyměnit je úplně všechny! Nebo má někdo lepší recept?

Tak třeba volby. Už půl roku politici neřeší nic jiného tak urputně, než termín voleb. Přitom - co si budeme povídat, nám lidem je úplně jedno, jestli k urně půjdeme v červnu nebo v říjnu... Snad jen ta kampaň je na jaře asi příjemnější, než kdyby třeba volby byly v únoru. Kdo by taky šel na mítink ve 20 stupních mrazu, že... (podotýkám, že já ani ve 30 stupních tepla, ale to už je jiný příběh :o)

Aby se politici dobrali termínu voleb, jsou schopni schůzovat do bezvědomí a nehledí na případné nepohodlí (jednání do noci atd.). Škoda jen, že takto "obětaví" nejsou, když jde o řešení skutečně důležitých věcí! Běžně odmávají (= odhlasují ve sněmovně) legislativní paskvily a důsledně přitom dohlížejí, aby nejednali ani o vteřinku déle, než musejí. Pamatujete třeba, jak loni před prázdninami poslanci tak moc spěchali, až schválili jeden zmetek za druhým, a ještě nad tím pohrdlivě mávali rukou? Viz zde článek Idnes "Poslanci nevědí, co schválili, když šturmovali před prázdninami"

Mnozí (ne-li všichni) z těchto lidí (jestli je možno ještě politiky tímto vznešeným slovem vůbec možno označit) jsou prostě už hodně mimo realitu. Žijí si za hradbami sněmovny ve svém zlatém světě plném náhrad za vše, co jejich nenasytné hrdlo ráčí, obědvají, svačí, večeří a popíjejí za pár kaček (polévka v poslanecké restauraci sice už nestojí pouhou 1 korunu, ale stejně stále ještě ani zdaleka nedosahuje cenových výšin běžných hospod - kam chodíme my, kterým nikdo nehradí cestovné, asistentovné, záchodovné a bůhvíjaké "ovné" ještě). Netuší, co lidi opravdu pálí a zajímá.

No jistě - před volbami vyrazí na mítinky a dělají, že "poslouchají lid". Kdo jim tuhle hru na chápavé sympatické strýčky věří, je naivnější, než čerstvě narozené mimino. V reálu je nezajímáme ani omylem! Zkuste uprostřed volebního období kontaktovat "svého" poslance či senátora a snažit se řešit konkrétní problém. Fakt to zkusíte nebo jste to absolvovali? Dejte prosím vědět, jak jste dopadli :o)

Jak z toho srabu ven?

"Kdyby volby opravdu něco mohly ovlivnit, tak je dávno zakážou," řekl mi nedávno s úsměvem kamarád. Zasmála jsem se také - ale přestože nepatřím k šílencům, kteří vidí spiknutí za každým rohem, musela jsem o té větičce docela přemýšlet. Protože se "tam nahoře" stejně pořád střídá stejná partička, mají už svoje dohody a nejrůznější zákulisní domluvy a zdá se, že je snad jedno, jestli o pár procent hlasů více získá "pravo" nebo "levo"...

Ač si věru nepřipadám naivní, myslím si, že menší šance by tu byla: zvolit úplně nové lidi - pokud možno mladé, ještě (tolik) nezkažené. A doufat, že aspoň pro nejbližších pár let se nezkazí. Je to vážně taková utopie???

(Tento text v žádném případě nemá za cíl podpořit KOHOKOLIV - jedná se pouze o ryze teoretickou úvahu na téma "dá se s tím vším ještě vůbec něco dělat?")

Autor: Kateřina Kašparová | úterý 29.9.2009 19:06 | karma článku: 20.12 | přečteno: 1709x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Politika

Jiří Žamboch

Prokazatelně lživý titulek o spotřebitelské náladě:

Titulek Seznam Zprávy: "Blbá nálada ustupuje, Češi se cítí ekonomicky nejlépe za tři a půl roku" znamená, že autor neumí napočítat do tří (let). Důkazem jeho lživosti jsou přitom informace přímo z článku.

29.3.2024 v 9:14 | Karma článku: 20.07 | Přečteno: 245 | Diskuse

Michal Sabó

Nechte nám Mrazíka! Proč Češi stále milují Rusko a staré časy?

Česká veřejnost je rozdělena na dvě poloviny. Jedna podporuje Ukrajinu, druhá si stojí za Ruskem. Co vede lidi k hájení tyranie?

29.3.2024 v 6:45 | Karma článku: 18.66 | Přečteno: 584 | Diskuse

Jiří Žamboch

Putinovo dnešní vojenské srovnání NATO a Ruska záměrně kulhá.Situace Ruska je o dost lepší

Dnešní srovnání NATO Putinem dalším chytrým Putinovým tahem.Prohlášení "Rusko vydává desetkrát méně na obranu než Spojené státy, tak je ruský útok na NATO nesmyslný." má ukolébat veřejnost evropských členů NATO.Je to však jinak.

28.3.2024 v 20:10 | Karma článku: 14.64 | Přečteno: 394 | Diskuse

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 14.99 | Přečteno: 252 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 29.95 | Přečteno: 671 | Diskuse
Počet článků 79 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 4878

Novinářka (Český rozhlas - st. Praha a Radiožurnál 90-93, TV Nova 94-98). Od r. 98 podnikám (mediální tréninky a poradenství). Od r. 1990 pomáhám opuštěným a týraným zvířatům (vedu Kočičí Azyl CZ). Od června 2012 vydávám časopis HAF & MŇAU - měsíčník pro všechny milovníky a majitele psů a koček.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...